Başari için, vizyon ve misyonumuz olmali

Painfully

Well-Known Member
Başari için, vizyon ve misyonumuz olmali

“Hayattaki amacım ne? Ne yapmak ve Ne olmak istiyorum? Neden bunu istiyorum?” sorularını sormamışsak, vizyon ve misyonumuz olamaz ve
yoktur. Vizyon ve misyonu olmayan, amaçları belirsiz insanlar, isteksizlik ve motivasyon kaybı ile yüzleşirler. Bu durumdaysak, sadece günü kurtarabiliriz ve bazen, biri diğeri ile çelişebilen yararlar peşinde düşe kalka koşarken, çok
yorulabiliriz. Başarı için, vizyon ve misyonumuz olmalı, bunun için tekrar düşünmeliyiz. Hayat ve iş amacımız varsa bunlara hizmet edecek, yani;
doğrudan bize hizmet edecek daha kısa vadeli hedeflerimiz; ‘amaçlarımıza gitmek için adım taşlarımız’ da olabilecektir.
Amacımız da amaçlarımıza ulaşmak için çıktığımız yoldaki adım taşlarımız da; şu dört unsuru içerirse bu taşlara basarak yol alabiliriz. Nedir bunlar?
1- Amaçlarımızı düşünürken, bize olan yararlarını, neden bizi tatmin edeceğini?
Baştan çok iyi düşünmeli ve bizi mutlu edecek resmi, çok iyi görebilmeliyiz. Amaç için çalışmalarımızı geri dönüp sorgulamamalıyız.
2- Bırakın sorgulamayı, çoğu insan amaca ulaşmak için yaptığı çalışmaları birer külfet gibi görüp, ‘kendilerine acıma partileri’ düzenlemektedirler. Sadece bu durum bile, amaca ulaşmayı engelleyebilmektedir.
3- Amaçlarımız da hedeflerimiz de mutlaka paylaşılmalıdır. Paylaşılan amaçlar bize güç verir ve çevremizdekilerin katkılarını artırır. Katkıları belki artırmasa da, bizi engellemelerini azaltır.
4- Amaç ve önemli hedeflerinizi mutlaka yazarak, sık, sık okumanızı da tavsiye ederim. Bu dört önemli unsur dikkate alınmalıdır.
Bunlar dışında, hedefler için gereken özelliklerden beşini hepimiz biliriz ama bunun ‘iş yaşamı’ için daha fazla sayıda olması gerekiyor:
1 – Hedefiniz amacınızla uyumlu olmalı.
2 – Hedefiniz diğer kısa vadeli hedeflerinizle de uyumlu olmalı.
3 – Hedefleriniz mutlaka kısa, açık ve net, anlaşılır olmalı.
4 – Hedefleriniz mutlaka zamanı içermeli.
5 – Hedefleriniz mutlaka ölçülebilir olmalı.
6 – Hedefleriniz motive edici ve biraz zor olmalı.
7 – Hedefleriniz, fazlaca uçuk da olmamalı, makul olmalı.
8 – Hedefleriniz ilgililerce beraberce tartışılıp oluşturulmalı.
9 – Hedefleriniz de yine yazılı olmalı ve ‘zaman zaman okunmalı’ ki takip edebilin, takip edilebilsin.
Bunları yapsak da (ki; maalesef çoğu zaman yapmıyoruz ) ‘zurnanın zırt’ dediği ve başarının ya da mutlu olmanın elde edilemediği durumlar yok mudur? Vardır elbet. İşte o durumlar kendimizi tanımamak, hatalı değerlendirmek, çevremizdekiler tarafından ‘dolduruşa gelmek’ gibi başlıklarda toplanabilir. Kısaca işin aslı yine kendimizi tanımamak, ne istediğimizi, ne olduğumuzu iyi bilmemek olabileceği gibi, amaç ve hedefler için gereken aksiyon planını yapamamak, bu planda gereken hazırlıkları ‘bilgi ve becerileri’ tamamlayamamış olmak da gündeme oturur. Bizi etkin kılan şey motivasyon ile başlasa da, sadece istek ve motivasyon bazen çalışmaz. Anlık ve günlük tembelliklerimiz, hedeflere varmamızda gecikmelere neden olabilir. Bilgi ve beceri eksiğimizi tamamlamaz ve kendimizi ‘olduk sanırsak’ yine çevreye ve insanlara ‘bahane bulmaya’ başlayabiliriz.

Geçmişle, başkalarıyla ve hele hele genel bazı ‘günah keçileri’ ile ilgilenmeyin. İleriye bakarak, ne olduğunuzu, ne istediğinizi, neleri sevip, neleri sevmediğinizi defalarca düşünün. Kimsenin dolduruşuna da gelmeyin. Modalar, alışkanlıklar ve korkular hepimizi engelleyebilir. Yapmanız gereken sürekli bilgi ve beceri geliştirerek, yaşam amaçlarımıza ulaşmak, bunu başarabilmek için de, amaç ve hedefler konusundaki inceliklere dikkat etmektir.​
 
Üst