Teknolojik maliyetlere dolar etkisi

Microsoft

Moderator
Merhabalar arkadaşlar,
Her geçen gün ülkemizde yaşayanlar ve ticari faaliyet içerisinde bulunan kişilerin yakından takip ettiği hatta yaşadığı olayların arasında yer alan dolarizasyon durumlarının etkilerini yaşayamaya devam ediyoruz.

Her kalemde olduğu gibi teknolojik faaliyetlerin her birinde de bu artışları gözlemlemeye başladık, bunun için yapılabilecek birkaç varlık yönetimi ve maliyetleri azaltma çalışmaları yapılabilir ama gerçeklerden kaçmamıza sebep olmayacak şeyler olduğunu da biliyoruz.

Kulvarımız olan teknolojik çalışmalarda ise bu durum kendini dolar kur'una bağlı ürünler ile çalıştığımız için doğrudan takip edebilme imkanımız mevcut.

Bazı bizi ilgilendiren kalemleri irdeleyecek olursak;

1- Web tasarım; bir çok tasarımcı CSS ve Wordpress temalarını " codecalyon " gibi yerlerden temin ediyor ve üzerinde düzenleme yaparak etkin kullanılabilecek bir duruma getirip müşterilerine sunuyor. Bu platform'da satılan ürünlerin fiyatları ortalama 59 $ ve tüm ürünler dolar kur'u ile olduğu için maliyetleri yükseliyor buda satış rakamlarına etki ediyor, Kurumsallar ise personel maaşlarındaki artış ile birlikte maliyet hesaplarına ekstra bir çok kalem ekliyor ve inanılmaz rakamlara hizmet sunmak zorunda bırakan bir çalışma ortamı içerisinde bulunuyorlar.

2- Hosting Servisleri; Ana sunucu, Datacenter gibi kalemler için yer sağlama kiraları zaten yükseldi üzerine elektronik iç materyallerin maliyetleri de yükselmesinden dolayı yukarıdan aşağıya doğru devam eden fiyat yükseltme sürecinden dolayı hosting, vps, reseller gibi ürün maliyetlerinde de çok ciddi fiyat artışlarını hissediyor ve hissetmeye devam edeceğiz. ( Elektronik ekipmanlar sürekli şekilde ayrıca yenilenmesi gereken ekipmanlar al unut diyemiyorsunuz. )

3- Domain Hizmetleri; yeni kayıt bedelleri 160-180 TL arasına kadar ulaşmış durumda ortalama hesabında 10 adet domain tutan birisi yılda 1600 TL minimum domain sadece yenileme bedeli ödemesi yapmak durumunda bulunuyor. İhale veya müzayede ortamlarından temin edilen domain maliyetleri ise minimum ortalama 59 $ 'dan başlıyor, oda vergiler hariç 800 TL gibi bir rakam vergileriyle birlikte bu rakam 1000 TL gibi bir rakamları bulunuyor. Bu nedenle domain tedarikte önceki yıllara göre maliyetleri yükselmesinden dolayı yavaşlamalar başladı.

Bakıldığında genel olarak her kalemde bir maliyeti azaltma çalışmaları yapılabilir ama bu karar hizmet veya kalite de fedakarlık anlamına gelecek gider sonuç ilişkilerine de sebep olacağı biliniyor.

Bu ortamda kişilerin yatırım ve varlık yönetimlerinde radikal düzenlemeler yapılması kaçınılmaz görünüyor.

Türkiye 'de kayıt edilen domainlerin ikinci yıl yenileme imkanları geçen yılın bu dönemine göre %40 toplamda %70 'lere düşmüş durumda, bir heves domain alıp sonra salmak ata sporumuz haline geliyor. Yatırımlarımızı daha doğru ve düzgün şekilde yönetmeli, analizlerle ve piyasa akışını takip ederek hareket edilmeli.

Öneriler ; Bütçenize göre tasarımla başlayın, Site trafiklerine göre hosting seçimi yapın, doğru domainleri doğru rakamlara alıp, gereksiz domain çöplüğü yaratmayın.

Hepinize sağlıklı günler dilerim.
 
Son düzenleme:
Üst